Hi, my name is Thinkie, welcome to my blog!
I'm a student in cultural studies, a museum enthusiast, a scrapbooker and an art journaler. I love to travel within Europe and I enjoy photography. You can read more about me on my homepage.

Blog

Blog Archive

Categories:
Art (History)
Art Journalling
Books & Literature
Cupcake Mascots
Fantasy
Food
History
Inspiration
Life
Museums
Other Crafty Adventures
Other Cultural Studies stuff
Other Cultural stuff
Philosophy
Photography
Poetry
scrapbooking
Trips & Travels

LinkedIn-profiel van Thinkie Batenburg-Mets weergevenMe @ Linked-In

Me @ Pinterest

Check out Cupcake's Flickr account!
Thinkie.
Get yours at bighugelabs.com/flickr

My Youtube Channel

I enjoy:

Ali Edwards
Celine Navarro
Michelle LaPoint Rydell
Revlie
Marit
Elise Blaha
Annemarie
Les ateliers de Karine
Amy Tangerine
A Beautiful Mess
Balzer Designs
Bram's tea blog

And in Dutch I enjoy:

Maarten Batenburg
Museum Meermanno
Roeland van Wely

I live, I love, I create, I capture, I learn, I enjoy.

Natuurdagboek - Nescio

In 2011 las ik het 'Natuurdagboek' van Nescio. Ik koos dit boek in de boekenweek 2010 omdat het thema van de boekenweek 'Titaantjes, opgroeien in de letteren', naar Nescio verwees. Ik vind het altijd leuk om een boek te kiezen dat op de een of andere manier in verband staat met het boekenweekthema.
Het bestaat uit aantekeningen van uitstapjes. Als iemand die al sinds 1999 een logboek bijhoudt van haar bezigheden sprak dit me aan, ik wilde wel eens zien hoe een auteur als hij zijn ervaringen neer had gepend, of ik daar lessen uit kon trekken, ideeŽn uit op kon doen. Dit is actueel voor me omdat ik de laatste anderhalf jaar nogal worstel met het bijhouden van m'n logboek.
In de jaren na de tweede wereldoorlog hield Nescio zijn (fiets)tochtjes en reisjes bij (het betreft dus niet zozeer zijn dagelijks leven, waar dat bij mij wel het geval is, maar slechts een aspect daarvan), hij vermeldde waar hij heen ging en met wie, en beschreef de natuur, het weer en de plaatsen die hij bezocht. Hij begint met hele summiere beschrijvingen maar in de loop der tijd worden de beschrijvingen uitgebreider.
Dit is het eerste dat ik van Nescio heb gelezen. Het staat bomvol spelfouten en de stijl is er vaak een van opsommingen, vrij droog om te lezen al staan er soms mooie observaties tussen. Er is veel herhaling. Ik hoop dat 's mans romans toegankelijker en beter zijn van schrijfstijl, ze zullen in ieder geval geredigeerd zijn waar hier veel is gelaten zoals het was. Tot zijn verdediging moet wel gezegd worden dat dit natuurdagboek niet voor publicatie werd geschreven, dus eigenlijk moet ik niet zeuren.
De aantekeningen zijn van de jaren na de bevrijding, meer dan een halve eeuw geleden dus. We zien Nederland door de ogen van een man die opgroeide aan het eind van de 19e eeuw. Nescio baalt van de in snel tempo veranderende omgeving maar tegelijkertijd zijn er ook dingen die zelfs in al die decennia niet veranderd zijn, zo vond ik het leuk te lezen dat N verblijft in hotel van Oppen in Zierikzee, waar Maarten en ik in 2008 verbleven. N houdt net als ik van reisjes en dagtripjes, hij reist met het openbaar vervoer, maakt af en toe autotochten mee en maakt vooral veel fietsotchtjes. Ik deed wat nieuw ideeŽn op voor uitstapjes, las hoe sommige plekken die ik ken toen waren, en herken ook een en ander.
Het zette me, zoals gezegd, aan het denken over mijn eigen logboekverslagen. Die handelen niet alleen over uitstapjes, zoals bij N het geval is, maar ook over m'n dagelijks leven. Ik vind het fantastisch om jaren later nog op te kunnen zoeken wat ik op een bepaalde datum heb gedaan, en om via m'n logboeken een kijkje te krijgen in m'n dagelijks leven van toen, waarvan ik sommige details vergeten was. Maar ik heb de laatste tijd steeds meer moeite om netjes m'n logboek bij te houden, sommige dagen gaat het prima en schrijf ik pagina's vol, maar soms kom ik er een tijdje niet aan toe. Dat vind ik jammer. Ik stel het vaak te lang uit zodat ik eea moet reconstrueren aan de hand van foto's, agenda, verzonden/ontvangen mailtjes en Facebook/Hyves. En soms verzuim ik zelfs een tijdje helemaal. Het helpt me om een schrijfblok bij me te hebben in de trein, en op sommige dagen waarop er weinig gebeurt voldoen een paar korte zinnetjes wel. Maar het blijft soms een vervelend klusje. Ik vind het leuk hoe uit Nescio's logboek zijn persoon spreekt, hij geeft soms zijn mening over dingen en gebruikt vergelijkingen en associaties, dat verlevendigt.
Ik zou dit boek alleen aanraden aan liefhebbers van Nescio's werk. Voor mij was het een eerste kennismaking met deze schrijver en alhoewel ik nu benieuwd ben naar zijn fictie was het echt flink doorbijten.

Geplaatst op 11-02-2012.
Meer berichten over

Jouw reactie


compulsary, will not be shown.
to confirm sender; spam-protection.